Analiza datih i (ne)ostvarenih obećanja iz 2016. godine – POMAK

Analiza datih i (ne)ostvarenih obećanja iz 2016. godine

Kako su se u toku političke kampanje na društvenim mrežama pojavile trivijalne i površne analize ispunjenosti obećanja PoMAK-a i gradonačelnika Šuhreta Fazlića iz 2016. godine, odlučili smo da sami analiziramo tadašnji izborni program (GS), te radi tačnog informisanja javnosti predstavimo analizu datih obećanja:

  • ISPUNJENO – 12
  • DJELIMIČNO ISPUNJENO – 2
  • U TOKU – 1
  • ZAPOČETO – 1
  • NEISPUNJENO – 5

Kako bi se uvjerili u tačnost ovih informacija na sljedećem linku možete pogledati kompletnu analizu datih obećanja na 10 pisanih stranica, zajedno sa dokazima o njihovom ne/ispunjenju sa priloženim linkovima i dokumentima: http://www.pomak.ba/Analiza_obecanja_2016_PoMAK_GS.pdf

Ono što se može vidjeti iz analize jeste da unatoč činjenici da je Grad Bihać već tri godine pogođen migrantskom krizom i da je gradonačelnik Šuhret Fazlić iznad svojih nadležnosti većinu vremena morao posvetiti tom problemu kako bi pokušao nadomjestiti nerad državnih institucija, ipak uspio ispuniti skoro sva data obećanja. Najvećim dijelom neispunjena obećanja su ona koja su bila u nadležnosti Gradskog vijeća i nisu ispunjena jer PoMAK u Gradskom vijeću nema apsolutnu vlast, a tokom 4 godine mandata nismo uspjeli pronaći sagovornika unutar Gradskog vijeća za ispunjenje tih obećanja.

Također i ove Lokalne izbore pokret PoMAK prezentirao je detaljan izborni program (koji možete pogledati na linku: http://www.pomak.ba/izborni_program_2020.pdf), a koji će za četiri godine moći biti predmet analiza i ocjena ispunjenosti. Interesantno je da se drugi politički subjekti, koji uopšte nemaju izborne programe i svoju kampanju zasnivaju na parolama i dijagnozama, u nedostatku vlastitih ideja, bave se analizama i ocjenama ispunjenosti obećanja Šuhreta Fazlića i PoMAK-a.

Ono što posebno zabrinjava jeste nastavak politike gradonačelnika Emdžada Galijaševića (SDA), tj. obećavanja rješavanja svih infrastrukturnih problema po mjesnim zajednicama iznad finansijskih mogućnosti Grada, odnosno nastavak politike neplanskog zaduživanja i neplaćanja preuzetih obaveza.