ABC.ba: Da li je vrijeme da Bihać dobije kontinuitet odgovornog rada ili sebi možemo dozvoliti još jednu eru neodgovornosti, kriminala i sramoćenja!? – POMAK

ABC.ba: Da li je vrijeme da Bihać dobije kontinuitet odgovornog rada ili sebi možemo dozvoliti još jednu eru neodgovornosti, kriminala i sramoćenja!?

U posljednje dvije godine u nekoliko navrata najavljivali su njegov odlazak. Svako malo plasirali su spinove da će se kandidovati za Parlament, pa da će prihvatiti mandat u Skupštini Kantona, pa da će postati ambasador, licitirali su razne zemlje. Nije prihvatio lagani skupštinski kruh, nije otišao, ostao je na čelu grada s platom koju je sam sebi umanjio i s milion problema, te nastavio strpljivo i skromno sređivati haos koji su Bihaću i bišćanima ostavili megalomani gladni vlasti prije njega. Odabrao je teži, manje popularan ali odgovoran put uvođenja reda i domaćinskog odnosa spram javnim sredstvima.

Zatekao je grad opterećen katarstrofalim imidžom hapšenih, kriminaliziranih prethodnika i nekoliko godina strpljivog rada na vraćanju imidža bilo je potrebno kako bi Bihać vratio ugled u BiH i međunarodnim krugovima, što je Šuhret Fazlić kao pošten čovjek sa diplomatskim iskustvom koji govori jezike, jedini mogao učiniti. Mnogo je truda uložio da ostatku zemlje i svijeta dokaže da u Bihaću žive čestiti ljudi.

Gradsku upravu je zatekao u katastrofalnom stanju hapšenih službenika, zakašnjelih primanja, narušenih međuljutskih odnosa, gdje su plate i druga primanja često isplaćivana ne samo po službama, nego čak i lično. Pojedinci platu nisu primali po 6 mjeseci, dok su neki novac dobivali i unaprijed, a vlast unutar Uprave ispoljavala se kroz svjetnika i suprugu bivšeg gradonačelika. Danas su sva primanja sustignuta i isplaćuju se na vrijeme bez diskriminacije. Svi grantovi JU i JP isplaćuji se redovno, a šef je jedan.

Rezervu Gradonačelnika iz koje je njegov pretodnik dijelio i po 300.000 KM godišnje za raznorazne jednokratne pomoći, magisterije, putovanja i ostale alate kupovine političke podrške, stesao je sam sebi na samo 10.000 KM i donio jasan Pravilnik o načinu njenog trošenja – isključivo za liječenje i sl. Socijalu je prebacio gdje i pripada – na Centar za socijalni rad putem kojeg, uz jasno propisane procedure i pravilnike, isključivo građanima u stanju socijalne potrebe u pravilu se uvijek udovolji i na to utroši do 50.000 KM godišnje bez ikakve pompe.

Sport u gradu bio je opterećen politikom a Sportski savez u kriminalnim vodama neravnopravne dodjele budžetskih sredstava po kafanskim i kumskim kriterijima i mjesto sumnjivih sadnji bespravne gradnje igrališta mimo propisa i zakona što je danas također predmet rada istražnih organa. Za Fazlićevog mandata Sportski savez je po prvi put dobio nezavistan Upravni odbor bez uplitanja politike koji je uz njegovu podršku uveo potpuni red u finansiranje u skladu sa detaljno razradjenim pravilnicima i na osnovu redovnog mjesečnog finansiranja od strane Grada uz obavezno pravdanje doznačenih sredstava.

Zatekao je raskopan kompletan grad, skoro sve gradske ulice nakon tzv. KFW projetka (za koji su također ranije vezane afere) i uspio isti dovršiti asfaltiravši oko 11 kilometara raskopanih gradskih ulica.

Dobavljači koji su izvodili javne poslove za Grad nisu željeli da rade, što zbog ogromnoh dugovanja Grada prema njima koji su većinom nastali zbog neplaćenih predizbornih projekata, što zbog reketa kojem su bili ranije nerijetko izloženi. Danas niko od njih ne traži mito, ni politički reket. Gradonačelik Fazlić neke od njih povremeno zamoli da podrže neko od sportskih takmičenja ili kultrunih događaja u gradu koji nisu planirani budžetom, na šta se oni rado odazovu jer Grad obaveze prema njima izmiruje korektno i redovno.

Prošlo ljeto u Bihaću, kao i Nova godina, bili su sadržajno najbolji od rata do danas uz najmanje utrošenih sredstava iz budžeta. Napravljene su nove šetnice, staze i izletišta.

Fazlićevo vraćanje nastalih dugovanja Grada nije stvar opredjeljenja nego nužde. Kredit se mora vraćati kako grad ne bi dospjeo na crnu listu svih finansijskih institucija, namjenska sredstva koja su nenamjenski potrošili njegovi prethodnici moraju se vratiti kako bi se grad vratio u zakonske okvire i mogao aplicirati za nove projekte sa viših nivoa i raznih fondova, dugovi prema dobavljačima moraju se izmirivati kako bi isti željeni i dalje raditi na održavanju grada te kako bi se izbjegle tužbe i sudski sporovi, zakašnjele plate moraju se sustići.

Fazlić protekle tri i pol godine nije zaduživao našu djecu, niti je javna sredstva koristio za povećavanje vlastite popularnosti, nego je odgovornim pristupom vratio OGROMNIH 18 miliona KM raznoraznih dugovanja i spasio Grad od bankrota i finansijskog sunovrata do kojeg su ga skoro doveli njegovi prethodnici ganjajući političku popularnost i drugi mandat na račun građana. Ali ne zaboravimo da se neodgovornim pristupom i udovaljanjem nezasitih političkih apetita sve to u vrlo kratkom periodu lako može urušiti.

Svi investitori koji danas u Gradu danas grade mnoge stambene zgrade, tržne centre, hotele, benzinske, autobusne, sjedišta veliki firmi itd., bilo da su lokalni ili investitori iz drugih dijelova BiH, znaju za Šuhretovu mantru da u procesu probavljanja dozvola “ne smiju nikom ni burek platiti”.

Uz sve dugove i haos koji je zatekao, uz sve prirodne i druge katastorfe koje su Bihać zadesile u protekle 3 godine (proglešene prirodne nepogode: visok snijeg, poplave, snažan vjetar, te globalne: migrantska kriza, korona virus), Šuhret Fazlić uspio je u 2019. godini investirati blizu 2 miliona KM iz bužeta Grada za 36 projekata poboljšanja lokalne infrestrukture po bihaćkim mjesnim zajednicama, obezbijediti rekonstrukciju Sportske dvorane od također 2 miliona KM i realizirati raznorazne projekte iz eksternih izvora u iznosu od blizu 5 miliona KM – za projekte poput razvoja poslovnih zona, rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcije kompletne javne rasvjete, dječijih igrališa itd.

Da li je vrijeme da Bihać dobije kontinuitet odgovornog rada i sačuva čovjeka kojem su interesi grada ispred svake politike? Sigurno je da Šuhret Fazlić u drugom mandatu Gradu Bihaću može obezbijediti pravi zamah jer je sve potrebne preduslove za to dokazano stvorio! Da li bišćani trebaju od tog čovjeka zahtijevati da nastavi tim putem ili sebi možemo dozvoliti još jednu eru neodgovornosti, kriminala i sramoćenja svih građana Bihaća?