Mreža Brana: Javna tribina poplave i oporavak od poplava u općini Sanski Most

Udruženje ABC dobilo plaketu za doprinos razvoju kulture i umjetnosti grada Bihaća
25. Februara 2016.
Open Air koncert na Gradskom trgu: Pogledajte kako je izgledalo čarobno poslijepodne u Bihaću
21. Marta 2016.

Udruženje ABC kao jedna od 23 članica mreže “Brana” Centra civilnih inicijativa, a u suradnji sa općinom Sanski Most, organizovalo je javnu raspravu na temu ”Poplave i oporavak od poplava u općini Sanski Most”.

Četvrta i posljednja javna rasprava Mreže “Brana” na području USK-a koju provodi Udruženje ABC u okviru projekta monitoringa utroška sredstava za obnovu štete nastale tokom poplava 2014. godine održana je 09. 03. 2016. godine u Vijećnici općine Sanski Most.

Predsjednik za utvrđivanje štete, Elvis Pašić, istakao je kako je stanje prirodne nesreće na području općine Sanski Most proglašeno 16.05.2014. godine, a da su već 19.05. objavljeni peeliminarni rezultati komisije za utvrđivanje štete koji su bili vrlo blizu zvaničnih. Općina Sanski Most pretrpjela je štetu na 1208 objekata, od čega je njih oko 900 stambenih.

Tokom javne rasprave na pitanja građana odgovarali su predstavnici organa uprave općine Sanski Most ali i načelnik općine, dr. Mustafa Avdagić, koji je istakao kako je šteta uzrokovana ovom prirodnom nepogodom iznosila 11,5 miliona maraka te izrazio nezadovoljstvo visinom javnih sredstava koje je država do sada transferisala Općini Sanski Most kako bi se sanirale učinjene štete. On je to ilustrovao primjerom iz Unsko sanskog kantona, budući da Vlada USK Sanskom Mostu još nije isplatila obavezna sredstva iz Fonda Civilne zaštite, iako je to bila njihova obaveza.

Naime, Kantonalna civilna zaštita trebala je raspolagati sredstvima od 1,7 miliona maraka za slučaj prirodnih katastrofa, međutim taj novac je potrošen nenamjenski pa općina Sanski Most koja je pretrpjela 90% štete od ukupne zabilježene na području USK-a nije dobila ništa iz te rezerve, ali kako kaže načelnuk Avdagić, 60% tih sredstva, koja bi im pripala su obećana da će biti uplaćena ovoj općinitokom tekuće godine.

Ispred štaba Civilne zaštite Sanski Most prisutnima se obrati Said Ramić kazavši kako je ova služba odgovorila na izazov i ispunila prvi cilj, a to je spašavanje života, također je u kriznim momentima redovno zasjedao krizni štab koji je obavještavao javnost o urađenim ali i planiranim aktivnostima zaštite. Ramić je dodao kao je postojao plan zaštite i spašavanja po kome se i radilo, zahvalio se MUP-u USK, kao i OS-u BIH koji su koordinirano djelovali u tim situacijama.

Sekretar Crvenog križa,Hamza Alagić je kazao kako je CK općine Sanski Most bio dio kriznog štaba formiranog od strane općine Sanski Most i kako jezajedn sa volonterima učestvovao u spašavanju života i zbrinjavanju privremeno raseljenih. Nakon prestanka direktne opasnosti od ove prirdne katastrofe CK je organizirao prijem i raspodjelu humanitarne pomoći.Ova organizacija zaprimila je oko 400 tona humanitarne pomoći u odjeći namirnicama, te 4 tranše novčanih sredstava koje su podjeljene građanima. 


Obnova nastale štete vršena donatorskim sredstvima iz više izvora

Na području općine Sanski Most pored sredstava općine pristigli su i ona iz Federalnog fonda, Crvenog križa, Europske unije, UNDP-a, USAIDA, TIKA-e i mnogih drugih organizacija, a općina je uputila apel na sve adrese.

Većina donacija odnosila se na pomoć domaćinstvima stradalim u poplavam, zatim Javnim ustanovama, kao i za infrastrukturne projekte. Velika donatorska sredstva stigla su i za poljoprivredu dok se još uvijek čeka na sredstva namjenjena privrednicima a koja je obezbijedio Federalni fond.


Građani nisu zadovoljni procesom obnove

U raspravi koja je potom uslijedila, jedan broj prisutnih građana se žalio na nedovoljna ili nikakva sredstva ili pomoć koju su dobili tokom sanacije pričinjenih šteta.

– Smatram da pomoć nije djeljena na adekvatan način, odnosno onako kako se kome htjelo, a ne svima koji su bili poplavljeni. Također, smatram da analiza štete nije dobro izvršena jer je u mom slučaju zabilježena samo s vana a da niko nije ulazio u kuću, a predstavnici UNDP-a nisu dobro procijenili i ostala sam bez ikakve pomoći, kazala je Karić Rasima, a općinski predstavnici su odgovorili da nisu imali nikakvog uticaja na UNDP i njihovu komisiju već su ih samo uputili na adrese građana koji su se prijavili na javni poziv.

Predstavnici Udruženja za bolji Sanski Most, kazali su kako je ovo udruženje tražilo informacije o utrošku sredstava za obnovu od poplava, međutim, nikad im te informacije nisu dostavljene što je nedopustivo jer NVO mora imati takve podatke.

– Znamo za veliki broj donacija koje su pristigle na područje naše općine za koje ne postoje podaci ko su njihovi korisnici, kazao je Kadić.

Predsjednik Udruženja obrtnika Sanski Most, Irfan Ahmetagić kazao je da su Bihać i Ključ aplicirli za svoje privrednike i obezbijedili sredstva s Federalnog nivoa, dok je Sanski Most sa takvom aplikacijom zakasnio pa ni dan danas privrednici nisu dobili pomoć za obnovu šteta. Na ovu tvrdnju predstavnici općiske vlasti kazali su da uskoro očekujuuplatu i početak realizacije ovih sredstava.

– Smatram da je problem ne postojanja spiska lica koja su dobila pmoć od općine  Sanski Most i drugih donatora veliki problem i izaziva nezadovoljstvo. Također sam mišljenja da izostanak pomoći ljudima koji su sami sanirali štetu prije nego su dijeljenje donacije predstavlja dodatni problem, kao i činjenica da su neki podizali vile dok drugi nisu dobili ništa, kazao je Karić Ermin, a predstavnici općine su kazali kako je spisak korisnika bio obješen na oglasnoj ploči u Općini 15 dana od dana njegvog donošenja i da se na zahtijev uvijek može dobiti dok su se svi složili da su oni koji su sami sanirali štetu nepravedno zapostavljeni.

Ispred saveza poljoprivrednika obratio se i Husein Selimović koji je kazao da je Općina uradila dobar posao za poljoprivrednike ali da je problen nastao kod onih koji nisu prijavili štetu zbog čega nisu dobili pomoć, a što je kod njih izazvalo nezadovoljstvo. Također je istakao kako su postojali jasni uvijeti za podjelu takve pomoći od kojih se nije odstupalo ni u jednom slučaju.

Istaknuto je kako postoje infrastrukturni projekti poput onoga u Banjalučkoj ulici, gdje postoji problem sa slijevanjem kanalizacije i oborinskih voda, te sa nasipom u Alagića polju i Vahidbegovoj ulici, za šta predstavnici vlasti kažu da ide sporo zbog različitih obaveze prema Savskom slivu. 

Načelnik Avdagić je tom prilikom, odgovarajući na pitanja, istakao kako su lokalne vlasti u ovoj godini obezbjedile oko 200 hiljada maraka i ova sredstva će isključivo biti dodijeljena građanima koji nisu ili su dobili minimalnu pomoć u saniranju šteta od poplava.

On je pozvao takve građane da apliciraju na javni poziv koji će uskoro biti objavljen, te istakao kako nadležni organi trebaju procesuirati sve eventualne slučajeve zloupotrebe donacija ili pomoći, ukoliko su takvi slučajevi zabilježeni.

Ovom prilikom je istaknuto kako se svi slučajevi eventualne zloupotrebe donacija mogu prijaviti putem besplatne telefonske linije 080 05 05 06 ili putem elektronskog formulara koji se nalazi na stranici www.brana.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *