Neovisni i nepristrasni mediji u BiH, istina ili laž?

Kampanja i javna tribina: Obilježavanje Dana ljudskih prava
10. Decembra 2013.
“Ko nas šiša” u Bihaću: Javna tribina sa Svetlanom Cenić
23. Decembra 2013.

Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine (YIHR BIH) je, u suradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, organizirala 14.12.2013. godine jednodnevni seminar / radionicu na temu: „Neovisni mediji: Istina ili Laž? Zašto nas se tiče?“. Aktivno učešće u ovoj radionici uzeli su i članovi Udruženja ABC.

Radionica se održala u prostorijama Art kina Kriterion u Sarajevu (Obala Kulina bana 2) i prisustvovalo je više od 50 mladih ljudi, aktivista i aktivistica YIHR BH iz raznih dijelova BiH: Bihać, Bugojno, Ljubuški, Mostar, Pale, Prijedor, Posušje, Stolac, Sarajevo, Srebrenica, Široki Brijeg, Travnik, Tuzla, Visoko, Zenica, Živinice.

U sklopu radionice održano je predavanje – razgovor na temu ljudskih prava i obaveze medija da izvještavaju na neovisan i nepristrasan način, te posebno segment zaštite novinara i ostvarivanja njihove sigurnosti.

Radionicu je moderirala novinarka Nidžara Ahmetašević, a gosti predavači su Ahmed Burić i Almir Panjeta. Novinari su ovom prilikom u fokus stavili neovisnost novinara individualaca, i njihove obaveze nepristrasnog i neovisnog izvještavanja sa terena o svim društvenim aspektima, navodeći posebno da neovisni i nepristrasni mediji ovise od novinara pojedinca. U razgovoru sa sudionicima radionice istaknuto je da su mediji ogledalo stanja u društvu, a kako je jedan od velikih problema u bh. medijskom prostoru istaknuta je nedostatak odgovornosti za posljedice objavljivanih vijesti, bilo da su vijesti netačne ili djelomično tačne.

U nastavku je prikazan film „Reportero“, meksičkog redatelja Bernarda Ruiza. Nakon filma gosti i sudionici radionice sudjelovali su u raspravi o filmu, na kojoj su govorili o teškim ulogama „djelitelja pravde“ koju samo hrabri uzmu na sebe, te kako je današnje stanje u bh.društvu danas slično stanju u Meksiku 80-tih godina. 

Svrha ove jednodnevne aktivnosti bila je staviti fokus na prednosti interakcije ljudskih prava, objektivnog i nepristrasnog izvještavanja, kao i prava na sigurnost novinara, a sve to iz perspektive aktivista i aktivistica za ljudska prava. 

Aktivisti i aktivstice poručuju kako je ova radionica prilika za razmjenu mišljenja, stavova, ideja, ali i izgradnju kapaciteta svojih sudionika, pogotovo što je aktivistima i aktivisticima data prilika da razgovoraju sa novinarima profesionalcima o aktuelnim temama u bh.društvu, te da raspravljaju o zaštiti ljudskih prava u bosanskohercegovačkom medijskom kontekstu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *