Poruka sa javne tribine u Bihaću: Građani se moraju aktivnije uključiti u političke tokove

Studenti Ekonomskog fakulteta Bihać učestvovali u radionici “Od ideje do projekta”
15. Maja 2016.
Udruženje ABC: Političko aktiviranje naša je obaveza prema gradu u kojem živimo
14. Jula 2016.

U subotu (04.06.2016.) u Bihaću, u muzeju AVNOJ-a održana je prva javna tribina pod nazivom “Politika i odgovornost prema građanima”. U ulozi domaćina pojavilo se Udruženje ABC iz Bihaća.

Prema riječima domaćina, radi se prvenstveno o građanskoj inicijativi koja ima za cilj da potakne građane da se aktivnije uključe u političke tokove.

– Bliže nam se lokalni izbori i smatramo da je sada pravo vrijeme da počnemo pričati na ovu temu jer svi smo, na žalost, često svjedoci neodgovornog odnosa politike prema društvu u cjelini. Zato obični građani konačno moraju da počnu da ozbiljnije shvataju značaj i vrijednosti svog angažmana u javnom životu. Učešće građana u procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici suština je demokratije. Demokratija nije donošenje odluka od strane pojedinaca ili grupe ljudi, rekao je Edin Moranjkić u uvodnom obraćanju prisutnima.

Nadalje govorilo se o načinima kako građani mogu uzeti aktivno učešće u javnom i političkom životu i preuzeti odgovornost. S tim u vezi, u prvom redu napomenuta je odgovrnost građana da na lokalnim izborima biraju isključivo kandidate za koje smatraju da su sposobni i kompetentni, da nakon izbora budu u kontaktu sa njima, da učestvuju u radu svojih mjesnih zajednica, da budu aktivni kroz nevladine organizacije, kao pojedinci itd.

– Nema isprike i nema mjesta apatiji. Odluka o davanju saglasnosti za gradnju Hidrocentrala u nacionalnom parku „Una“ prošla bi skoro neopaženo ali smo se mi kao Udruženje potrudili da je na vrijeme iznesemo u javnost znajući na kakvu osudu će naići. U javnost smo iznijeli namjeru izmještanja Gradske galerije iz centra grada što je izazvalo lavinu reakcija umjetnika i sl. Čvrsto smo stali na stranu mještana Ripča i Pritoke u vezi gradnje regionalne deponije u njihovim dvorištima itd. Mnogo je takvih primjera gdje je Udruženje ABC pokazalo da se ipak može utjecati na donošenje političkih odluka, rekao je Armin Amidžić.

I gosti tribine odabrani su na osnovu činjenica da su u svom dosadašnjem djelovanju pokazali da se zbog vlastitih stavova, u odlučujućim trenucima, može i treba usprotiviti štetnim političkim odlukama. Gosti tribine iz društvenog i političkog života grada Bihaća bili su Azrija Piralić, Šuhret FazlićiIlda Alibegović, koji su dali svoj osvrt na temu sa različitim primjerima iz vlastitog iskustva.

Također, mnogi od prisutnih građana uzeli su učešće u debati i iskazali stav da  obični građani konačno moraju da počnu da ozbiljnije shvataju svoju ulogu u javnom životu. Glavna poruka sa ovog skupa jeste da je nužno uspostaviti neku vrstu saveza sa građanima pomoću kojeg će građani bez ustručavanja iskazivati svoje stavove, inicijative ili zahtjeve prema lokalnoj politici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *