Pregled: Evo kako nam je bilo ove jeseni na Gelenderima (FOTO & VIDEO)

Frendovske klupe obilježile posljednji dan manifestacije “Jesen na Gelenderima”
30. Septembra 2017.
Humana strana Jeseni na gelenderima: Uručena pomoć porodici Vojić
7. Oktobra 2017.

Gelenderi su davnih šezdesetih i sedamdesetih godina bili kultno okupljalište mladih Bišćana i mjesto za ašikovanje gdje su se rodile mnoge ljubavi. Ime su dobili po ogradi iznad kanala koji teče okolo stare bihaćke tvrđave. Njih su ovjekovječili domaći pjesnici i slikari. Obilježili su živote većine roditelja današnjih generacija Bišćana i kao takvi zauvijek ostali uklesani u historiju ovog grada, ali su posljednjih godina slabo posjećeni počeli da padaju u zaborav.

Otrgnuti Gelendere od zaborava i povratiti značaj jednog od kultnih bihaćkih okupljališta, primarni je cilj manifestacije “Jesen na Gelenderima” koju već treću godinu zaredom, uz pomoć svojih partnera i mnogobrojnih entuzijasta, organizira Udruženje ABC iz Bihaća.

Osim bogatog kulturno-zabavnog sadržaja u Gelenderima, manifestacija je koncipirana tako da u svom programu sadrži i društveno koristan rad. Tako je prilikom prve manifestacije uređen i okrečen vanjski dio galerije “Enver Krupić” te očišćene obale rijeke Une u centru grada, dok je druge godine u bihaćkom šetalištu Aleja naslikan najveći mural i renovirano kompletno dječije igralište, a ove godine Gradu su poklonjene prve“frendovske klupe” u BiH koje su postavljene upravo u Gelenderima.

Ovogodišnji program manifestacije “Jesen na Gelenderima” simbolično je počeo prvi dan jeseni. Uz svježi vazduh i škripanje opalih listova ispod obuće, jesen je u Gelendere donijela pregršt šarenih kišobrana i praznično osvjetljenje, a takva slika preplavila je medije i društvene mreže.

Zatim su održani “Yamaha dani” u okviru kojih su u dvodnevnom edukativno-zabavnom programu prezentirani mnogobrojni muzički instrumenti, a Yamaha je građane Bihaća počastila i koncertom klasične, pop, rock, funk i jazz muzike, koju su izvodili poznati bihaćki muzički virtuozi u Muzeju AVNOJ-a.

Gelenderska čarolija u punom jeku otpočela je otvorenjem Gelenderskog sajma, u okviru kojeg su se bihaćki ugostitelji i obrtnici potrudili da tokom čitave manifestacije prisutni mogu probati poneku slatku ili slanu delikatesu, popiti topli čaj ili čašu kuhanog vina, te pronaći neki ručno izrađeni prozivod ili umjetninu.

Pored oživljavanja kultnog bihaćkog okupljališa, manifestacija “Jesen na Gelenderima” ima za cilj promicanje projekata društvene odgovornosti, kao i podizanje nivoa kulturne i ekološke svijesti građana, posebno onih najmlađih. Upravo iz tih razloga značajan dio programa manifestacije, kao i obično čine edukativne radionice, igre i igrokazi za djecu realizovane uz pomoć IPSIA NGO.

Prvu gelendersku većer obilježila je muzika benda francuskog štiha pod nazivom ”Jall Aux Yeux”, retro zvuk sa gramofonskih ploča Adnana Suljanovića, kao i humor jedinstvenog Afana Midžića.

Druge večeri bili smo očarani notama jazz benada Combine Quartet i domaćih funkera The Babe Barbarella, a program su upotpunili Senči i Lejla na akustičnim gitarama, te Nikola Šimić sa svojom vatrenom predstavom.

Posljednju večer u Gelenderima svojim nastupima nezaboravnom su učinili legendarni Bišćani: Dinko Mujanović, Muhamed Liha, Raif Ferhatović i grupa Okus Meda kojoj se ovom prilikom pridružio i Handukić Ejub – Bube.


Ovim putem Udruženje ABC još jednom zahvaljuje svim partnerima i prijateljima manifestacije koji su pomogli da se i ove godine realizuje nezaboravna jesenska gelenderska priča.J E S E NJ A   V I L A

Iza drveta nešto šušnu i prosu lišće po parku, a onda mi se odjednom zamrsi u kosu i skoči na granu jabuke, zarumeni je pa brže bolje pljusnu mi u lice stotinu kapi kiše. A onda se vinu visoko u krošnje i pozlati zeleno lišće, sakri se u šumove vjetra sva razdragana i divlja.

Šta li to bi upitah se radoznalo. I zagledah gore u visoke grane ne bi li mi otkrile krivca. Kad, gle, tamo neko viri. Oči su joj kao jutarnja kahva, kosa sva od žutog zlata, miriše na šumski vjetar i bakinu zimnicu, poderane haljine joj vise sa grana i padaju pod noge, a ona cijedi kišu iz oblaka na krilu. Prepoznah je! Pa to je Jesen! Došla kao i uvijek prvo na gelenderske staze da sa nama proslavi prvi dan svog rođenja.

“Sretan ti rođendan Gelenderska Jeseni!”, doviknuh joj. A ona zabaci dukat kose i ne dade mi ni pogled.

“Gelenderi umorni od sna opet će oživjeti, bit će puno ljudi, bit će plesa, tambura, dječijeg smijeha, šarenih kišobrana i puno, puno mirisnog voća. Sve zbog tebe jeseni.”, nastavih ja.

Moju ushićenost plaho primijeti i baci još poneki lista na zemlju. A ja nastavih: “Doći će oni koji se zaljubiše ovdje, u gelenderskim krošnjama, doći će njihova djeca da ti se zahvale i u tvoje ime nazdrave toplim pićem.”

Tad mi baci jednu zlatnu krušku sa grane, a pogleda radoznalo.

“Palit ćemo vatru, kuhat ćemo vino, dame će zamoliti neko za ples, a možda se neko i zaljubi baš tada, na tvoj rođendan.”

Jesen se zarumeni i prekri oči lišćem, baci mi hrpu kestena na glavu i još pljusnu deset oblaka kiše i potjera me kući, ali sa porukom.

“Dovedi mi čista srca, čista kao kapljice kiše. Dovedi mi hrabra i gorda srca kao jesenji vjetar. Dovedi mi rumena srca od ljubavi kao rane jabuke i dovedi mi zrele duše pune dobrote.”, progovori jesen zvonkim glasom.

A ja je iznenadih pa reče: “Pogledaj Jeseni, oni su već svi ovdje…”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *