Udruženje ABC podržalo kampanju “Budi drug, budi cool”

Udruženje ABC poklanja atraktivnu marketing poziciju tuzlanskoj DITI
11. Februara 2017.
Pobjednici arhitektonskog konkursa preoblikovanja vodotornja u bihaćkom naselju Hatinac
14. Aprila 2017.

Nastavnici i učenici Mješovite srednje ekonomske škole iz Bihaća ove godine učestvuju u kampanji podizanja svijesti o prevenciji vršnjačkog nasilja u školama u BiH pod nazivom “Budi drug, budi cool”. Kampanja se provodi u sklopu Dana ružičastih majica koji se obilježava kao Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama. Ovaj dan obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta .

Voditelji projekta Elvisa Šumar i Tamara Malkoč posjetile su Udruženje ABC i dobili podršu za ovu kampanju,  čiji  cilj je da se putem različitih aktivnosti podigne svijest o problemu vršnjačkog nasilja među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

– Planirali smo različite aktivnosti u školi, ali se želimo obratiti i javnosti našeg grada, pošto smatramo da je vršnjačko nasilje tema koja se tiče svih nas i koja traži zajedničko djelovanje. Jedna od aktivnosti koju želimo realizirati je osiguranje podrške ličnosti iz oblasti javnog života, sporta, kulture i umjetnosti, kazali su predstavnici Mješovite srednje ekonomske škole iz Bihaća.

Na gradskim trgovima u BiH, a tako i u Bihaću 22. februara bit će organizovano potpisivanje peticije za pokretanje inicijative za uvođenje nove stavke u Krivični zakon o kažnjavanju maloljetnika kada je u pitanju nasilje putem interneta (cyber bulling). Peticijom će se također zatražiti provedba postojećih zakona koji se tiču resocijalizacije i/ili sankcionisanja maloljetnih delikvenata.

Udruženje ABC, kao društveno odgovoran kolektiv pridružuje se podršci ovoj akciji, te ovim putem pozivamo naše sugrađane da 22. februara dođu na gradski trg i potpišu peticiju koju će provesti nastavnici i učenici Mješovite srednje ekonomske škole iz Bihaća, a koju je pripremilo Udruženje za razvoj društva Kap iz Sarajeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *