Uspješna akcija čišćenja rijeke Une – I Love Una

Izložba najboljih fotografija rijeke Une – I Love Una 2012
27. Januara 2013.
Klubovi koji su dali podršku formiranju I Love Una tm-a
27. Januara 2013.

Na inicijativu Udruženja ABC, a u sklopu nedavno pokrenutog projekta I Love Una organizovana je akcija čišćenja rijeke Une.

Akcija se odvijala na najkritičnijim lokacijama u centru grada Bihaća, a radi se o toku Une od kupališta Beton do kupališta Vatrogasno. Akcija na ovom reonu organizovala se zbog primjetne velike količine smeća koje se zahvaljujući nemaru pojedinaca nalaze u samoj rijeci, te zbog podizanja svijesti o potrebi zaštite rijeke ličnim primjerom.

„Prvoj akciji se odazvalo desetak entuzijasta, što nas nije spriječilo da uradimo posao čišćenja kako je dogovoreno.Istinski ljubitelji Une su bili tu, a nadamo se da ćemo i slijedećim akcijama koje ćemo realizirati kroz udruženje okupiti još veći broj ljudi,koji na dobrovoljnoj osnovi žele čistiti rijeku Unu i tako postati primjer drugima, te barem na trenutak postidjeti one koji bacaju svoje otpatke u Unu.“ – kaže Armin Amidžić.

Bitno je napomenuti da se ne radi o samo jednoj akciji čišćenja, cilj projekta I Love Una je mnogostruk jer na taj način želimo modernije brendirati rijeku Unu, iskazati ljubav prema njoj i okupiti što više zaljubljenika u kraljicu rijeka. Odmah nakon ove akcije planiramo sprovesti takmičenje za najbolju fotografiju rijeke Une, u vezi s tim pozivamo sve zaljubljenike u rijeku Unu da se pridruže Facebook fun page-u I Love Una jer će tako biti u toku svih aktivonsti vezanih za ovaj projekat.” – rekao je Edin Moranjkić.

Akciji su podržali Una-Aqua centar tako su ustupili svoje rafting čamce, Kajak kanu klub Una sa svojim članstvom i plovilima, Javno komunalno preduzeće Komrad koje je bilo zaduženo za odvoz prikupljenog otpada, a najveće zasluge pripadaju mladim entuzijastima koji su kao volonteri dali najveći doprinos u ovoj akciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *