Bihać: Pet porodica ove zime grijat će vaša humanost

“Kutija iznenađenja” obradovala najmlađe Bišćane
23. Decembra 2016.
Udruženje ABC na sastanku aktivista iz cijele BiH u Banjaluci
1. Februara 2017.

Humanitarna akcija ABC udruženja pod nazivom „Decembarski dani Udruženja ABC“, koja je počela sredinom decembra, završila je danas. Sa obzirom da su paralelno rađene dvije akcije, „Obrok pažnje“ i „Kutija iznenađenja“, ova se akcija produžila i do mjeseca januara.

Podsjetit ćemo, Bišćani su za svoje sugrađane, ABC udruženju donirali prehrambene i higijenske artikle, od kojih smo spakovali 40 paketa za socijalno ugrožene porodice, a sakupili 400 kutija iznenađenja za socijalno ugroženu, nezbrinutu i oboljelu djecu.

Tu vašoj velikodušnosti nije bio kraj, također ste nam donirali i novčana sredstva, a u iznosu od 1098 KM.

Članovi ABC tima odlučili su tim novcem obezbijediti drva za ogrjev i to onim porodicama koje su ove zime, koju karakterišu veoma niski stupnjevi temperature, doslovno se smrzavale bez i jednog komada drveta.

Sastavljen je spisak od pet porodica, čiji su nam se članovi direktno javili sa molbom ili su to za njih učinile njihove zabrinute komšije.

Posjetili smo porodice u naseljima: Ribić, Mali Lug, Hatinac, Harmani i Ozimice I te se uvjerili o koliko se teškim slučajevima radi. Svakoj porodici je dostavljeno po 3 metra drva za ogrjev.

Sve smo porodice zatekli u teškom stanju, nisu se imali čime grijati već sedmicama, a neki su nam otkrili da im je ostao „još jedan siromašan naramak drva“.

Jedna gospođa nam je priznala da dan provede obučena u bundi i joraganu. Nažalost, neki članovi ovih porodica bili su u bolnici, zbog posljedica pothlađenosti, dok smo druge uspjeli naći na putu do Merhameta.

Poslušali smo priču i gospodina, koji je vidno potrešen, ispričao da noću, jer ga je, kako kaže, preko dana stid, sakuplja po kantama za smeće nešto što bi se dalo naložiti, a sve u strahu da će neko pomisliti da u takve kasne sigurno nešto krade.

Osjećaj tuge, sa osjećajem sreće, što uopšte možete pomoći ovim ljudima, se pomiješa kad čujete rečenice poput „Spasili ste me!“ ili „Kako ste znali da baš danas razmišljam, kako da mi djeca prežive ovu zimu?“ pa i „Izvinite, mi ne znamo ko ste vi i kako znate za nas, ali ste prvi koji ste nas se sjetili“, a svi na kraju „Hvala svim ljudima koju su za nas odvojili svoje novce, Bog ih nagradio!“

I mi se ispred ABC tima i ispred svih porodica, kojima smo zajednički pomogli u ova posljednja dva mjeseca, najiskrenije zahvaljujemo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *