Krajišnici dostavili šlepere pomoći za Nemilu, Begov Han, Željezno polje, Žepče i Maglaj

Krajišnici dostavili 23,5 tona humanitarne pomoći Prijedoru
26. Maja 2014.
Za mjesec dana podijelili peko 150 tona pomoći na području 10 općina
15. Juna 2014.

Nakon šlepera humanitarne pomoći koji je prošle sedmice isporučen za ugrožena naselja na području općine Prijedor, ovog vikenda građanska inicijativa “Voralrlberg hilft” iz Austrije i Udruženje ABC iz Bihaća isporučili su još dva šlepera pomoći od oko 50 tona ukupno za područja općina Zenica i Žepče.

Pola šlepera raznih potrepština dostavljeno je u Nemilu kod Zenice, u magacin iz kojeg se pored Nemile snabdijeva  još nekoliko okolnih sela koja su devastirana tokom poplava. Druga polovina tog šlepera dostavljena je direktno stanovnicima Željeznog Polja koji su pomoću džipova i traktora pomoć uspješno otpremili u svoje selo.

Pola drugog šlepera robe dostavljeno je u Begov Han, gdje pored centralnog skladišta postoji i dom za kolektivno stanovanje raseljenih lica. Druga polovina tog šlepera dostavljena je u općinu Žepče, odnosno u sabirni centar iz kojeg se hrani veliki broj raseljenih lica koja su smještena u kućama kod drugih porodica.

Velika količina lijekova iz iste pošiljke predana je u Stacionar općine Žepče iz kojeg će se distribuirati dalje u područne ambulante u ugroženim naseljima na području te općine.

Nakon toga je ekipa Udruženja ABC zajedno sa prijateljima iz “Vorarlberg hilft” nastavila prema Maglaju, gdje je u Dom zdravlja Maglaj dopremljen kombi sa lijekovima, dezinfekcijskim i higijenskim sredstvima koja su obezbijeđena na humanitarnoj svirci bihaćkih muzičara prošlog vikenda. Ovoj pošiljci pridružili su se sindikat SDE Gradec Slovenija i osoblje restorana “Kornat” iz Beča.

Sve fotografije možete pogledati u albumu: Humanitarna pomoć za Nemilu, Begov Han, Željezno polje, Žepće i Maglajna Facebook page-u Udruženja ABC. 

Kava je situacija u Željeznom Polju, jednom od naselja kojasu zbog velikih klizišta pretrpjela najveće štete tokom polplava koje suzedesile BiH, pogledajte na ovom linku – Užasna sila prirode: U 10 minutaprođite kroz uništeno Željezno polje (FOTO+VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *