Za mjesec dana podijelili peko 150 tona pomoći na području 10 općina

Krajišnici dostavili šlepere pomoći za Nemilu, Begov Han, Željezno polje, Žepče i Maglaj
1. Juna 2014.
Udruženje ABC učestvovalo u Legal Leaks radionici za novinare u BiH
16. Juna 2014.

Udruženje ABC iz Bihaća je jedan od kolektiva koji se u prvim trenucima aktivirao i uključio u aktivnosti kada je u pitanju pomoć podučjima ugroženim poplavom. Prošlo je više od mjesec dana kako ova mala organizacija i njeni prijatelji rade i iscrpljuju sve svoje resurse pri pomaganju onim kojima je u ovim trenutcima pomoć potrebna, a na teritoriji cijele BiH.

Spašavali unesrećene u Doboju i prikupljali pomoć za ugrožena područja

Neki od članova ovog Udruženja su u prvim danima, zajedno sa skiperima Una-Aqua centra, radili na spašavanju unesrećenog stanovništva Doboja, dok je ostatak ekipe žurno organizovao akciju prikupljanja pomoći u Bihaću. Nekoliko kombi vozila prikupljene pomoći u prvim danima žurno je poslano za Sanski Most i Ključ, a šleperi pomoći otpremljeni su za Maglaj i Doboj. Nakon toga učestvovali su i u jednodnevnoj akciji čišćenja Maglaja.

Šleper humanitarne pomoći za Sanski Most i ovaj vikend

Na pomaganju područjima ugroženim poplavom dalje se nastavilo raditi zajedno građanskom inicijativom “Vorarlberg hilft” iz Austrije. Prijatelji iz dijaspore su zatražili pomoć Udruženja ABC u smislu koordinacije i organizacije distribucije pomoći tamo gdje je ona najpotrebnija.

Udruženje ABC i  građanska inicijativa “Voralrberg hilft” u proteklih mjesec dana su zajeničkim snagama poslali  šlepere humanitarne pomoći za Prijedor, Nemilu, Begov Han, Željezno Polje, Žepče, a ovaj vikend i za Sanski Most.

Vrijedna donacija u građevinskom materijalu za Sanu

U Sanski Most je jučer dopremljen šleper sa humanitarnom robom koja se sastojala od hrane, dezinfekcijskih i higijenskih proizvoda, lijekova, alata, školskog pribora, obuće, tepiha itd. Ova pošiljka povjerena je Udruženju građana za bolji Sanski Most koje će u narednim danima vršiti distribuciju iste na području općine Sanski Most.

Nakon uvida u stanje na terenu, za pet najugroženijih porodica u Sanskom Mostu obezbijeđeno je građevinskog materijala za sanaciju podova i zidova, te laminat podnih obloga u vrijednost od oko 5.000 KM.

Donacije za socijalno ugroženu i djecu bez roditeljskog staranja

Naši prijatelji iz dijaspore, čija su srca velika i koja kucaju za svoju domovinu, iskoristili su ovu priliku da posjete i doniraju mnoge ustanove čija je misija zbrinjavanje oboljele djece, djece  bez roditeljskog staranja, socijalno ugrožene djece i sl.

Tako je Udruženju oboljelih od Celijakije “Mrvica” dostavljena donacija bezglutenskog brašnate odjeće i obuće. Centrima “Vrhpolje” Sanski Most, “Duga” Kulen Vakuf, “Kamenica” Bihać i JU Centar za socijalni rad Bihać predane su vrijedne donacije, što u vidu nove obuće za djecu, igračaka i školskog pribora, što u novcu.

Namještaj za područnu školu u Mutniku

Područnoj osnovnoj školi u naselju Mutnik (općina Cazin), koja se pobratila sa školom Bundesgymnasium Dorbbirn, dostavljene su nove školske klupe za dva razreda koje im je donirala navedena škola iz Austrije.

Radna odijela i posteljina za Kantonalnu bolnicu u Bihaću

Kantonalnoj bolnici “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću dostavljena je donacija od oko 130 radnih odijela za medicinsko osoblje i jedna paleta pelena za odrasle.  Prije 15-tak dana, također u organizaciji Udruženja ABC & “Vorarlberg hilft”, Kantonalnoj bolnici dostavljene su tri palete nove posteljine.

Bihaćki muzičari svirali za poplavljena područja

Ne zaboravimo da je prilikom distribucije pomoći Udruženje ABC, u suradnji sa svim muzičarima grada Bihaća, organizovalo i humanitarni koncert za pomoć poplavljenim područjima. Tom prilikom obezbijeđeni su lijekovi i dezinfekcijska sredstava koja su donirana Domu zdravlja u Maglaju, a solidna količina lijekova predana je stacionaru općine Žepče i ambulanti za socijalno ugrožene u Prijedoru.

Mali ljudi mogu učiniti velike stvari

Sumarno, oko 150 tona humanitarne pomoći dostavljeno je za Maglaj, Doboj, Prijedor, Nemilu, Begov Han, Željezno polje, Žepče, Ključ i Sanski Most, te solidna količnina pomoći za pomenute centra na području općina Bihać i Cazin. Požrtovanost, predanost i trud koji je ova ekipa uložila proteklih mjesec dana u jednom i jedinom huamnom cilju, a to je pomaganje onima kojima je pomoć u ovim trenucima, ne može stati u jedan novinarski članak. Jedino što možemo uraditi jeste zahvaliti se svim onima koji su na bilo koji način učestvovali u ovim akcijama i čestitati im na velikoj podršci, ljubavi i humanosti koju su pokazali u proteklom periodu.

Fotografije sa svih akcija možete pogledati u galerijama slika na Facebook page-u Udruženja ABC.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *