Izložba najboljih fotografija rijeke Une – I Love Una 2012

Saradnja sa udruženjima „Oštra nula“ i „UNSA Geto“ iz Banja Luke
27. Januara 2013.
Uspješna akcija čišćenja rijeke Une – I Love Una
27. Januara 2013.

Ova izložba je produkt takmičenja za najbolju fotografiju rijeke Une koje je Udruženje “ABC” organizovalo u sklopu projekta “I Love Una”.

Sami koncept I Love Una osmišljen je na način da se pokušaju okupiti stanovnici Pounja i ostali zaljubljenici u rijeku Unu da bi svi zajedno ulagali napore u promoviranju i afirmaciji rijeke Une. Pri tom želimo iskoristiti prednosti elektronskih medija, posebno interneta i društvenih mreža. Sa ovim takmičenjem koje se odvijalo na društvenoj mreži Facebook smo to i uspjeli jer je ovo takmičenje poprimilo regionalni karakter, a fotografije su rijeke Une su viđene čak i preko okeana.

U periodu od dva mjeseca, koliko je trajalo takmičenje prikupili smo oko 400 prelijepih fotografija na našem fun page-u na Facebooku od kojih je 60 izloženo na sinoćnjoj izložbi, 30 sa najvećim brojem lajkova i 30 po izboru stručnog žirija.

Žiri se na otvaranju izložbe obratio rekavši da je izbor pobjedničkih fotografija bio vrlo težak obzirom na različitost i širinu tema prijavljenih radova, te su jasno podvukli da ne postoji najljepša fotografija Une, ali rukovodeći se motivom i nazivom projekta I love Una odlučeno je da fotografija Sulejmana Muratovića, nastanjenog u Tuzli, ima najviše sadržajnih i emotivnih karaktera, te je se s pravom jednoglasnom odlukom proglašena pobjedničkom fotografijom “Takmičenja za najbolju fotografiju Une” u 2012 godini. Drugoplasirana fotografija je fotografija Irfana Alijagića iz Bihaća sa motivom orla u kanjonu Une, dok je za trećeplasiranu odabrana fotografija Indira Merdanovića iz B.Novog sa motivom unskih kupača.Čestitajući im na radovima, nagrade pobjedinicma je dodijelio načelnik općine Bihać Albin Muslić, nakon čega je i otvorio izložbu.

– Sve pohvale organizatoru ovog orginalnog projekta koji je definitivno uspio ovom izlozbom skrenuti paznju javnosti na značaj rijeke Une i njenog opstanka u vremenima koja tek dolaze. Da je ova ideje zaista uspijela najbolje pokazuje broj učesnika na konkursu i broj prijavljenih fotografija, što je po meni najbitnija stvar kad je ovaj dogadaj u pitanju. Jer potaknuti ovako velik broj mladih, kreativnih ljudi da kroz umjetničku formu govore na jednu temu nije mala stvar. Posebno me raduje to što je ova izložba i ovaj konkurs sve istomišljenike kad je Una u pitanju dodatno zbližila i stvorila nadu za daljim saradnjom i rađanjem novih ideja kako bi rijeka Una ostala jedna od najčišćih i najljepsih rijeka u našoj BiH pa i okruzenju. – izjavio je Sulejman Muratović, pobjednik ovog takmičenja.

– I Love Una je priča koja će trajati i u kojoj ćemo mi iz udruženja “ABC” i u budučnosti djelovati različitim aktivnostima poput akcija čišćenja rijeke Une koje smo već obavljali, ovakvih izložbi fotografija koje već možemo najaviti i za iduću godinu, te raznih drugih aktivnosti kojima ćemo promovirati rijeku Unu i brendirati je na jedan moderan način.- poručili su Armin Amidžić i Edin Moranjkić, inicijatori i organizatori ovog projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *