Bišćani obradovali na stotine svojih sugrađana

Humana strana Jeseni na gelenderima: Uručena pomoć porodici Vojić
7. Oktobra 2017.
Okončana još jedna humanitarna akcija Bišćana sa volonterima Udruženja ABC
21. Novembra 2018.

Udruženje ABC organiziralo je najveću do sada humanitarnu akciju ovoga tipa, pod nazivom “Decembarski dani Udruženja ABC”. Prije samog početka Nove Godine prvieli smo kraju ovu humanitarnu akciju sa veoma zavidnim rezultatom. U odnosnu na prošlogodišnju akciju, Bišćani su se odazvali u duplo većem broju.

“Osmijeh je najkraća udaljenost između dvoje ljudi.”, reko je Viktor Borge, a mi smo se i sami uvjerili da je ova izreka u potpunosti tačna.

Bišćani humanitarci još su jednom pokazali da u ovom gradu kucaju velika i dobrodušna srca, a komadić te dobrote podijelili su sa onima manje sretnima. Više stotina Bišćana otvorila je vrata kancelarija Udruženja ABC, noseći u svojim rukama poklone koje su odvojili od srca. Na ovaj način, posljendih sedmica, dok je trajala spomenuta akcija, Bišćani su jedno drugima bili bliže, nego ikad.

Možda nisu svjesni da su sigurno hiljadu lica ozarili toplim osmijehom i mnoge porodice i djecu uveselili za vrijeme novogodišnjih praznika, na tome vam se svima uistinu od srca zahvaljujemo.

U sklopu ove humanitarne akcije, paralelno su se odvijala dva prijašnja projekta Udruženja ABC, oba naravno humanitarnog tipa, pod nazivima “Obrok pažnje” i “Kutija iznenađenja”.

Prva akcija je bila usmjerna socijalno ugroženim porodicama, a do adresa smo dolazili zahvaljujući upravo vama, koji ste nam javljali adrese takvih porodica. U sklopu projekta “Obroka pažnje” prikupljeno je 40 paketa prehrambenih i higijenskih artikala, a toliko je posjećeno i socijalno ugroženih porodica.

U sklopu projekta “Kutija iznenađenja” prikupljeno je čak 400 paketića za djecu, što je duplo veći broj u odnosu na prošlu akciju. Kutije iznenađenja podijeljene su djeci iz udruženja koja se bave problemima nezbrinute ili bolesne djece, ali i socijalnih ustanova i ne samo udruženja i ustanova, već i velikog broja socijalno ugrožene djece koju smo susretali dijeleći pakete Obroka pažnje. Put nas je doveo i u neke od najudaljenijih MZ našeg grada na Izačiću naselje Sušići i Mušići, u Gati Krnju i Panjingrad, na Vrsti Johovac i mnoge druge. 

Tačnije prikupljene paketiće dijelili smo mališanima i štićenicima iz JU Socijalno pedagoška životna zajednica, udruženju “Radosti druženja”, udruženju “Sunce”, udruženju djece i mladih oboljelih od dijabetesa, Dnevnom centaru za djecu u riziku i Centru za djecu bez roditeljskog staranja “Duga”. Radi se tačno o 231 djetetu, a ostale kutije iznenađenja dijelimo smo na terenu u obilascima socijalno ugroženih porodica.

Posebnu humanitarnu posjetu Udruženje ABC je organiziralo sa maskotama Miki i Mini Maus, a posjetili smo Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić”, tačnije odjele Pedijatrije, Infektivnog, Dječije hirurgije i ORL i mališanima koji su se tamo zadesili također uručili kutije iznenađenja.

Po prvi put smo prikupljali i novčana sredstva. Građani su donirali preko 1000 KM, koje namjeravamo uskoro uložiti u dobotvorne svrhe i prikazati vam na koji način.

Posebno su organizirani bili školski timovi iz nekoliko osnovnih škola, posebno osnovne škole na Kamenici, “Prekounje” i područna škola “Sokolac”. Zajedničkom inicijatvom sve srednje škole u Bihaću pokazale su koliko je zajedništvo bitno pa su se udružile u ovom plemenitom cilju. A pratili su ih i mnogi fakulteti, kao što su Pedagoški, Pravni, Ekonomski fakultet te Visoka zdravstvena škola.

Ovog puta su nas iznenadile mnoge firme i kolektivi te uprave, moramo spomenuti da su rado bili viđeni predstavnici ispred sljedećih firmi, kolektiva ili grupa radnika pa su to: Zavod za javno zdravstvo, AMDŽ Elektron, Hotel Opal Exlusive, Euroing d.d., Glossa – centar za njemački jezik, dječiji vrtić “Fili”, Kiro rafting, IDK Studio, Vita nostra, Konzum u Bihaću, In dent – stomatološka ordinacija, Bihaćlka pivovara d.d., NP “Una”, Kreativni snovi Maša i Aldin i Behić Sanny Boy d.d., organizacija IPSIA, Izbor trgovine, a nije nas zaboravila ni Gradska uprava Bihać.

Ovom još nije kraj, neki od naših humanitarnih partnera odlučili su darovati Bišćane humanitarace pa su za njih ostavili nagrade u našim kancelarijama, a o tome ko je od nekoliko stotina Bišćana bio sretan dobitnik, odlučili su Miki i Mini, dva simpatična volontera Udruženja ABC.

A naši humanitarni partneru su: Nuno Photography, Unikati Nuna, Selma nakit, make up stiliske usluge od Anele Škrijelj i Ekreme Okić, frizerski salon “Deni”, Stage ART sa ulaznicama sa S.A.R.S. koje smo dijelili za vrijeme trajanja akcije, te poklon paket brenda I love Una od strane Udruženja ABC.

Dragi naši nadamo se da smo svi zajedno uspjeli zagrijati srca svih nas u ovim decembraskim danima i da se vidimo ponovo, idućeg decembra – hvala još jednom svima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *