Protestna šetnja zbog zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu

Klubovi koji su dali podršku formiranju I Love Una tm-a
27. Januara 2013.
Humanitarna akcija: “Budimo humani – pomozimo najugroženijima”
27. Januara 2013.

Povodom zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, učenici i profesori iz Bihaća okupljeni oko Udruženja “ABC” održali su mirni protest.

Nakon akcije lijepljenja oko 200 smrtovnica, oko stotinjak učenika i profesora Gimnazije iz Bihaća okupljenih oko Udruženja “ABC” održali su mirni protest u tom gradu.

Šetnjom kroz grad iskazali su nezadovoljstvo kulturnim urbicidom koji se trenutno provodi nad kulturnim institucijama u državi, galerijama, savremenim muzejima, pozorištima, bibliotekama…

U znak zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, bačene su i ruže u rijeku Unu, te minutom šutnje sjetili se događaja koji se desio u četvrtak u glavnom gradu BiH.

Na velikom transparetnu koji su nosili kroz Bihać pisalo je “Ne! Ja porobljen nisam ni umro, ni pao, samo sam morao predahnuti malo. Nastaviću tačno tamo gdje sam stao, vratiće se stari, za one što ga vole!”.

Podsjetimo, u popodnevnim satima u četvrtak zatvorena je najstarija kulturna insititucija u BH, Zemaljski muzej u Sarajevu, koji je osnovan 1888. godine i koji u 124 godine svog postojanja nije prestajao raditi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *