Udruženje ABC se ograđuje od bilo kakvih insinuacija i eventualne umiješanosti u slučaj Lipovača

Udruženje ABC dobitnik posebnog priznanja grada Bihaća
26. Februara 2015.
Valentin Inzko u Bihaću: Posjetio Udruženje ABC i izrazio podršku radu ove organizacije
4. Marta 2015.

Prema informacijama iz medija, na današnjem ročištu u krivičnom predmetu “Stens”, gdje je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona tražilo još 60 dana pritvora za osumnjičene, Salih Hodžić, advokat Hamdije Lipovače, tražio je izuzeće Tužilaštva USK-a, navodeći pri tom kao razlog članak objavljen na portalu Udruženja ABC – ABC.ba.

Salih Hodžić je navodno ustvrdio da traži izuzeće zbog, kako je naveo, huškačkih tekstova i pritiska portala, čiji je urednik sin glavne tužiteljice.

Po pitanju navedenih dešavanja u Kantonalnom sudu u Bihaću u postupku koji se vodi protiv bivšeg premijera USK Hamdije Lipovače i vlasnika firme “Agra” Alena Gluhalića, gdje je u negativnom kontekstu spomenut i portal ABC.ba, Udruženje ABC kao osnivač web portala ABC.ba  tražilo je zvaničnu informaciju od Kantoanlnog suda kako bi se mogli detaljnije očitovati po pitanju istog.

Ono što za sada NVO Udruženje ABC može ustvrditi jeste da članak koji je advokat Salih Hodžić naveo, objavljen danas (03.03.2015.god. u 7:50) pod naslovom “Pravosudni organi USK-a na potezu: Jos jedno ročiste u slučaju Lipovača”, nije autorski članak nego je prenešen sa lokalnog web portala mojUSK.ba na kojem je kao izvor istog članka bio naveden “Avaz”.

Također, informacija objavljena na pojedinim portalima da je Armin Amidžić sin glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Fadile Amidžić, vlasnik navedenog web portala nije istinita iz prostog razloga što je Udruženje ABC, kao pravno lice, osnivač istoimenog portala.

Naime, kao što je i navedeno u impressumu samog portala, portal ABC.ba je samostalni projekat nevladine organizacije Udruženje ABC koja djeluje kao udruženje mladih osoba koje su se okupile u želji da svojim aktivizmom djeluju na području Unsko-sanskog kantona i šire, te da na taj način daju svoj doprinos različitim promjenama bitnim za lokalnu zajednicu.

Glavni cilj osnivanja portala ABC.ba je neovisno izvještavanje, zalaganje za medijske slobode i slobodu govora, te praćenje transparentnosti rada ovdašnjih institucija vlasti, sa posebnim naglaskom na zastupanje marginaliziranih grupa, što vjerovatno samo po sebi objašnjava zašto se taj portal, samo Udruženje i njegovi članovi često nalaze na meti lokalnih političkih moćnika.

Ovim putem se Udruženje ABC, odnosno portal ABC.ba ograđuje od bilo kakvih insinuacija i eventualne umiješanosti u ovaj slučaj. Udruženje ABC će se dodatno očitovati i odlučiti o narednim koracima nakon što dobije uvid u transkripte/audio snimke sa ročista održanog pred Kantonalnim sudom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *