Aktuelosti – POMAK

Aktuelosti

 • ABC.ba: Da li je vrijeme da Bihać dobije kontinuitet odgovornog rada ili sebi možemo dozvoliti još jednu eru neodgovornosti, kriminala i sramoćenja!?

  U posljednje dvije godine u nekoliko navrata najavljivali su njegov odlazak. Svako malo plasirali su spinove da će se kandidovati za Parlament, pa da će prihvatiti mandat u Skupštini Kantona, pa da će postati ambasador, licitirali su razne zemlje. Nije prihvatio lagani skupštinski kruh, nije otišao, ostao je na čelu grada s platom koju je sam sebi umanjio i s milion problema, te nastavio strpljivo i skromno sređivati haos koji su Bihaću i bišćanima ostavili megalomani gladni vlasti prije njega. Odabrao je teži, manje popularan ali odgovoran put uvođenja reda i domaćinskog odnosa spram javnim sredstvima.

  Saznaj više →
 • Elvedin Sedić: Problem zdravstvenog sistema u USK nije finansijske, već organizacione prirode

  Posljednjih dana Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) ponovo je u žiži javnosti. Kao i obično, zbog političkog uplitanja u rad ove „finansijski“ vrlo interesantne ustanove konotacije su i ovaj put negativne. Tako je Upravni odbor ZZOUSK, na čijem čelu se nalazi Zuhad Porčić (Šef službe za poljoprivredu u Gradu Cazinu) na jednoj od posljednjih sjednica pokrenuo procedure izmjena i dopuna Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji poslova i radnih zadataka ZZO USK, čime se otvaraju nove mogućnosti stranačkog zapošljavanja i uhljebljavanja u jeku krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, dok će istovremeno mnogi građani našeg kantona vjerovatno ostati bez posla.

  Saznaj više →
 • PoMAK podržava napore Ministarstva Privrede Unsko sanskog kantona da se kreira fond za spas privrede (VIDEO)

  U zgradi Vlade USK održan drugi sastanak Odbora za podršku privredi, na kojem su se tražila rješenja za spas privrede u USK. Usvojeni su i upućeni Vladi USK-a prijedlozi raspodjele 2, 5 miliona KM interventnih sredstava za djelatnosti koje su pod zabranom rada u toku vanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusom. Drugo i dugoročnije rješenje za sve privredne djelatnosti članovi Odbora vide u osnivanju Fonda za podršku, te je Vladi USK i upućen i prijedlog za njegovim osnivanjem.

  Saznaj više →
 • Predstavnici Gradskog vijeća Bihać u posjeti kampu Lipa (VIDEO)

  Delegacija Grada Bihaća i Gradskog vijeća Bihać posjetila je danas lokalitet Lipa gdje su u toku radovi na izgradnji privremenog prihvatnog centra za migrante. Lokacija Lipa predložena je od strane GV Bihać još prošle godine i nakon što su osigurana sredstva za izgradnju privremenog centra, prije desetak dana otpočeli su radovi na izgradnji centra.

  Saznaj više →
 • PoMAK: Obustaviti izvršenje Budžeta Grada Bihaća i pripremiti rebalans sa mjerama za pomoć privredi

  Kriza u kojoj se našla domaća privreda zbog korona (COVID-19) virusa, odnosno ograničavanja rada i kretanja, ugrozila je poslovanje mnogih preduzeća u BiH, posebno djelatnost turizma, ugostiteljstva, obrtništva i proizvodno-prerađivačke industrije. Indirektno, utjecajem krize obuhvaćeno je zasigurno daleko više privrednih subjekata čiji broj u ovom momentu nije lako ustanoviti.

  Saznaj više →
 • Ademir Toromanović: Zavod za prostorno uređenje realizirao brojne projekte u 2019. godini

  U Gradskoj upravi Bihać održana konferencija za medije povodom primopredaje radova koje je Zavod za prostorno uređenje Bihać realizirao u 2019. godini. Cilj konferecije za medije koja je danas održana u Gradskoj upravi Grada Bihaća bilo je predstavljanje aktivnosti Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje u prošloj 2019. godini, odnosno simbolična primopredaja projekata koje je ta utanova realizirala tokom 2019. godine.

  Saznaj više →
 • Damir Omerdić: Uputili smo zahtjev da se poštuje zakonski minimum od 0,7% za kulturu

  Političari svoju moć grade na poslušnosti i ovisnosti. Zbog toga oni ne pokazuju interes za produktivnost, kvalitetu, slobodu mišljenja, a ponajmanje za kulturu. Dokaz je činjenica da se u našoj zemlji sve manje ulaže u obrazovanje i kulturu.

  Saznaj više →
 • Na inicijativu vijećnika PoMAK-a grad Bihać dobiva muzički paviljon

  Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać, pored brojnih bitnih projekata za grad poput rekonstrukcije sportske dvorane, bazena i nogometnog terena, uređenja gradske otoke i šetnice prema Stensu, popločanja ulice Gazi Husrev-begova, zatvaranja dijela kanala Drobinice, javnog WC-a i brojnih infrastrukturnih projekata u MZ, na prijedlog kluba PoMAK u budžetu za 2020. godinu u program Zavoda uvršten je i projekat muzičkog paviljona, a koji bi trebao biti jedan novi urbani meeting point u gradu.

  Saznaj više →
 • PoMAK: SDP iznosi lažne informacije!

  Prije nekoliko dana SDP Bihać izdao je saopštenje za javnost putem koje su pozivali Gradonačelnika da Grad Bihać opravda sredstva od 25.000 KM koja je Vlada USK prebacila Bihaću prilikom formiranja lokacije Vučjak, te da u suprotnom neće moći ostvariti 170 hiljada KM za projekte koje su poslanice Alibegović, Alibabić, Fatkić i Kulenović kandidirale unutar 1 milion KM koliko Vlada USK treba razdijeliti općinama i gradovima USK “po glavi” poslanika.

  Saznaj više →
 • PoMAK: Zakon o pripradnosti javnih prihoda FBiH diskriminira Krajinu

  PoMAK ponovo aktualizira Inicijativu za izmjenu Zakona o pripradnosti javnih prihoda FBiH zbog kojeg Unsko-sanski kanton gubi 25 miliona KM godišnje jer taj novac nepravednom raspodjelom ide drugim kantonima, u prvom redu Kantonu Sarajevo.

  Saznaj više →