Elvedin Sedić za USKinfo.ba o razlozima smjene, političkim pritiscima i kriminalu (VIDEO) – POMAK

Elvedin Sedić za USKinfo.ba o razlozima smjene, političkim pritiscima i kriminalu (VIDEO)

Elvedin Sedić (PoMAK), početkom protekle sedmice smijenjen je sa pozicije direktora najmoćnije javne ustanove u Unsko-sanskom kantonu, Zavoda zdravstvenog osiguranja. Sedić je u dva navrata organizirao konferencije za medije na kojima je informisao javnost o aferama i sumnjivim radnjama u ovoj ustanovi.

Konkretno, radilo se o malverzacijama oko sanitetskog prevoza i banjskog liječenja, “kontrolama” komisije za očna pomagala. Upravo zbog smjene komisije kojoj je otkrio brojne nepravilnosti u radu, a čiji su članovi osobe bliske lokalnim političarima, Sedić smatra da je smijenjen.

Iako o kriminalu u Zavodu niko do kraja neće da otvoreno priča i stane pred kamere, USKinfo.ba neslužbeno saznaje kako se u sanitetsko vozilo “natrpa” po desetak pacijenata koji trebaju u Sarajevo ili Tuzlu, a onda se fakturiše broj vožnji koji odgovara broju pacijenata. Dakle, ako je u sanitetsko vozilo “stalo” npr. 9 pacijenata, to će biti prikazano kao da je sanitetsko vozilo išlo 9 puta prema Sarajevu ili Tuzli. Sa ovom strašnom činjenicom upoznato je i rukovodstvo koje je bilo prije dolaska Sedića. Kažu “Znamo, ali Zavod tako zarađuje”.

Sa ovim je upoznata i ministrica zdravstva Nermina Ćemalović koja je po otkriću uzviknula “Ovo je kriminal”, a onda očito razmislivši “politički” nakon nekoliko dana shvatila ovo što su i bivša rukovodstva Zavoda shvatila. Prvo politika, pa onda zdravlje i briga za pacijente, piše USKinfo.ba.