Esad Budimlić: Izađite na izbore i svoj glas dajte za dostojanstvo Krajine – POMAK

Esad Budimlić: Izađite na izbore i svoj glas dajte za dostojanstvo Krajine

Sa Esadom Budimlićem, renomiranim bihaćkim televizijskim voditeljem i novinarom u penziji, razgovarali smo o razlozima njegove političke kandidature za ovogodišnje izbore.

Predizborna kampanja je uveliko otpočela. Vi ste kandidat ispred koalicije “ASDA & PoMAK Zajedno” – Kao Bišćanin, dugogodišnji medijski i renomirani televizijski voditelj, odlučili ste učestvovati u ovogodišnjoj izbornoj trci za Skupštinu Unsko-sanskog kantona. Koji su razlozi vaše kandidature i zašto ste se odlučili ući u politiku?

Budimlić: Odluka za kandidiranje je, prije svega, reakcija na poziv gradonačelnika Bihaća, Šuhreta Fazlića, koji je svojom principijelnošću, poštenjem i svim drugim ljudskim i profesionalnim visoko rangiranim referencama u dosaadašnjem vođenju Grada Bihaća, postao lider koji daje nadu i uz kojeg se vrijedi boriti. Prihvatio sam taj poziv i postao dio pokreta, simboličnog naziva POMAK – Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu – čija se Platforma temelji na predanom i odgovornom radu, dugoročnoj i postepenoj izgradnji sistema, borbi protiv politike interesa koja je osiromašila našu zemlju, odgovornom ponašanju prema javnim resursima. To su bili osnovni motivi koji su me opredjelili da, vlastitim ljudskim vrlinama i višedecenijskim iskustvom, budem dio tima koji će Krajinu, odnosno USK, vratiti Krajišnicima, ali i na mjesto u našoj domovini Bosni i Hercegovini, koje joj po njenim resursima, posebno ljudskim, i pripada. Bogatstvo svega toga je činjenica da su ovaj projekat, uz Šuhreta Fazlića, idejno tvorili i stavili se na čelo njegove realizacije uspješni krajiški (grado)načelnici: Nermin Ogrešević (Cazin), Zikrija Duraković (Bužim) i Zlatko Hujić (Bosanski Petrovac). Upravo su oni, ali, i drugi kandidati ove Koalicije, divni mladi ljudi, ali, i oni nešto stariji i zreliji, obrazovani, sposobni i s puno patriotskog naboja prema svojoj domovini, ali, i Krajini, prevagnuli da, nakon, gotovo, trodecenijske apstinencije od aktivne politike, budem dio ovog, POBJEDNIČKOG tima.

S obzirom da ste dugo proveli radeći u medijima koji su, po vama, najveći problemi koji muče ovaj sektor i kako ih rješiti?

Budimlić: Počet ću od kraja – nekvalitetan program. On je, u svim medijskim kućama koje egzistiraju na području USK, rezultat loše i bezidejne uređivačke politike te slabe organizacije unutar medijskih kuća, čemu je, u konačnici, glavni uzrok miješanje politike. Činjenica je da su Skupština ili gradska, odnosno, općinska vijeća njihovi osnivači, ali, ne i vlasnici, politički moćnici, međutim, uz finansijsko ucjenjivanje, ponašajući se kao da sredstva namijenjena za medije, daju iz vlastitog džepa a ne iz budžeta, što, u pravilu prate i mizerne plaće, postavljaju kadrove, zapošljavaju poslušnike a ne kvalitetne i stručne kadrove, stvarajući na taj način čvrste pretpostavke za miješanje u uređivačku politiku. Rješenje je jednostavno, upravljanje medijima dati ljudima iz struke i eliminisati političke pritiske, što je moguće uraditi ispravnim, odnosno, zakonitim i institucionalnim ponašanjem i odnosom njihovih osnivača, a ne da pojedini prilozi ili emisije, urađeni mimo volje pojedinaca ili određenih interesnih grupa, budu glavni razlozi za odstrel izabranog menadžmenta ili urednika.

Da li je, po vama, Krajina na neki način zapostavljena od zvaničnog Sarajeva, ko je kriv za to i na koji način se to može i treba popravljati u budućnosti?

Budimlić: Upravo na toj višedecenijskoj zapostavljenosti od zvaničnog Sarajeva se i rodio ovaj pokret, odnosno, koncept regionalnog razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine, s ciljem da Krajina mora imati mjesto u našoj domovini koje, po svojim vrijednostima i potrebama zaslužuje. Krivac za to su dosad vođene politike dirigovane iz njihovih centara smještenih u Sarajevu. Krivac za to su i naši dosadašnji predstavnici u višim nivoima vlasti, koji su, prije svega, energiju trošili zarad vlastitih ili interesa odabranih grupa. To je ono što želimo promijeniti i to na način da želimo biti partneri a ne iščekivati milostinju ili po sarajevskim kafanama “dramčiti” koju crkavicu za najponosniji dio naše domovine. Ako se za putnu infrastrukturu izdvajaju stotine miliona maraka, zašto tu nema i Krajine, ako se za energetski sektor izdvajaju milijarde, zašto naša Elektrodistribucija ne može dobiti makar mizerna sredstva za zamjenu stare i dotrajale stolarije, ako se radnicima, i to privatiziranih firmi u centralnom dijelu države, na svaki njihov dolazak u Sarajevo pred zgradu Vlade ili, čak samo prijetnju dolaskom, staž odmah uvezuje, zašto tu nema i obespravljenih radnika s područja USK, i tako dalje, i tako dalje. E, to želimo promijeniti, i uspjet ćemo u tome, jer naši predstavnici u federalnim i državnim zakonodavnim i izvršnim organima će svoj rad, odnosno, podršku donošenju određenih odluku, prvenstveno kada je u pitanju raspodjela novca, bazirati isključivo i jedino na ravnopravnom tretmanu USK.

Šta biste poručili biračima i građanima Unsko-sanskog kantona pred ove izbore?

Budimlić: U vremenu kada nam, posebno mladi ljudi, odlaze na zapad u potrazi za boljim životom, kada nas trese migrantska kriza, kada se kriminalno korupcijska hobotnica uvukla u sve pore našeg života, kada je socijalna situacija pred ambisom, kada je društveno-ekonomski napredak, ne u zastoju, nego u dubokom propadanju, Koalicija ASDA-POMAK-ZAJEDNO je tračak svjetla na pomolu. Stoga građanima poruka: da, izađite na izbore i obavite svoju građansku dužnost, ali, svoj glas dajte ovoj nadolazećoj snazi, koja se obavezuje da će, za razliku od dosadašnjih, račune za urađeno, odnosno, neurađeno, polagati isključivo VAMA!