Fazlić za Vijesti.ba pojasnio podršku Bećiroviću: Formirana platforma POMAK – POMAK

Fazlić za Vijesti.ba pojasnio podršku Bećiroviću: Formirana platforma POMAK

Dva krajiška gradonačelnika i dva načelnika pružili su danas zajedničku podršku kandidatu Denisu Bećiroviću u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su gradonačelnici Bihaća i Cazina, Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević, te načelnici Bužima i Bosanskog Petrovca, Zikrija Duraković i Zlatko Hujić.

Nastavak je ovo podrške krajiškog kraja Bećiroviću, a danas je to prethodno učinila i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), na čijem se čelu upravo nalazi cazinski načelnik Nermin Ogrešević.

– Bećirović se godinama kroz parlamentarni rad na kvalitetan i iskren način borio za BiH. Mislim da će biti dobar član Predsjedništva BiH – rekao je Ogrešević novinarima, nakon što je u zgradi institucija BiH u Sarajevu između SDP-a i A-SDA potpisan Sporazum o podršci Bećiroviću.

No, ono što je posebno zanimljivo jeste potez bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića, koji se odlučio podržati Bećirovića, uprkos činjenici da Građanski savez (GS), stranka čiji je član, u trci za člana Predsjedništva BiH stoji iza Željka Komšića, lidera Demokratske fronte (DF). Podsjetimo, GS i DF jučer su u Sarajevu potpisali koaliciju o zajedničkom nastupu na predstojećim oktobarskim izborima.

U razgovoru za Vijesti.ba, Fazlić je objasnio zašto se u ovom pogledu odlučio suprotstaviti stavu vrha stranke.

– Nije ovo prvi slučaj u političkoj praksi da dođe do takve situacije. Ja se ovdje prije svega rukovodim interesima grada Bihaća i gradova i općina u Krajini i USK – rekao nam je Fazlić.

Navodi kako su on, Ogrešević, Duraković i Hujić pokrenuli političku platformu “Pomak” (skraćenica za POkret za Modernu i Aktivnu Krajinu), kroz koju pokušavaju da artikulišu politiku od koje će imati interes općine i gradovi USK, odnosno Krajine.

– Neka visoka politika – ne mogu reći da me ne zanima, ali ja nisam na tom nivou sad da se bavim njom – ističe Fazlić.

Svjestan je da bi mogla uslijediti određena reakcija iz vrha GS-a, iako ne naslućuje kakve bi naravi ona mogla biti.

– Ja imam tu različite poglede. Ne slažem se baš sa tim nekim mainstream idejama i mišljenjima unutar GS-a uopšte kada je u pitanju i Predsjedništvo i inače s kim koalirati, ali mislim da imam sasvim legitimno pravo, bez obzira na partijsku pripadnost, da se borim za interese svoga grada – dodaje Fazlić.

Kako je naveo, (grado)načelnici koji su se okupili oko platforme “Pomak” žele da se bore za interese Krajine i USK i da rade na tome da se izgrade institucije države.

– Želimo da se odmaknemo od partijske države i nekih klijentelističkih odnosa koji se uporno forsiraju na nivou države u posljednjih 20-ak godina nakon rata. Politički zvaničnici treba da vode brigu o čitavoj državi, a oni porede koji im je grad važniji i prave određene projekte, pritom zanemarujući pojedine dijelove BiH. Mi mislimo da nam Bećirović i politički blok koji se formira iza njega to može garantovati – zaključio je Fazlić.