Nermin Ogrešević: Problemi su veći od sujeta – POMAK

Nermin Ogrešević: Problemi su veći od sujeta

Lider Stranke demokratske aktivnosti i gradonačelnik Cazina u četvrtom mandatu zaredom Nermin Ogrešević u intervjuu za Oslobođenje kaže da će u ovoj, izbornoj godini stranke koje su trenutno na vlasti biti kažnjene od birača.

Gradonačelniče, recite nam iz prve ruke kakvo je trenutno stanje u Cazinu, šta se radi i šta se planira?

– U Cazinu je već dugo aktivno i radno, a to najbolje potvrđuju rezultati koji su vidljivi. Unatoč tome, ne ostavljamo prostora za prazan hod, realiziramo brojne projekte i kreiramo nove ideje.

Prepoznatljiv rad

Cilj nam je pratiti potrebe naših građana i stvarati bolje uvjete za život u svakom naselju, svakoj mjesnoj zajednici i svakom dijelu grada Cazina. U konačnici, značajan ekonomski i privredni razvoj je ono ka čemu se kreću sve naše aktivnosti.

Lokalne zajednice žive svojim životom, ali svako malo osjećaju posljedice nebrige viših nivoa vlasti. Kakve su posljedice za Cazin?

– Cazin tu nije sam i, nažalost, probleme dijelimo s ostalim lokalnim zajednicama, naročito onima u bližem susjedstvu. Svjedoci smo da viši nivoi vlasti ne ispunjavaju ni dužnosti koje su u njihovoj nadležnosti, pa onda možete zamisliti kakva je njihova briga za lokalne zajednice i njihove probleme. Zaobilaze nas kapitalni i značajni projekti, ne ulaže se u razvoj domaće privrede, apsolutno smo prepušteni sami sebi. Pa čak i onda kada s lokalnog nivoa postignemo najznačajnije uspjehe, ne dogodi se nikakva reakcija, a kamoli podrška razvoju ili prepoznavanje odličnog partnera za realizaciju novih projekata. Zapravo, možemo biti vrlo zadovoljni onda kada nam s viših nivoa vlasti ne ometaju i ne koče rad i projekte. Ukratko, jedno zaista loše i zabrinjavajuće stanje.

I na nivou države postoji politički konflikt stranaka, ali kada god treba zadužiti narod, Čović, Dodik i Izetbegović se lako dogovore. Šta Vama to govori?

– Jasno je da su u BiH na snazi politike koje se staraju isključivo o sebi i svome opstanku. Živimo u državi koja je i četvrt stoljeća od prestanka ratnih dejstava neuređena i koja nije po mjeri svojih građana, koji su nezadovoljni ukupnim stanjem i to nezadovoljstvo sve više raste. Mi od sadašnjih predstavnika u vlasti ne možemo osjetiti nikakvu sigurnost niti nadu, jer je i nakon toliko godina koliko su na funkcijama jasno da nemaju ideju ni viziju za bolju Bosnu i Hercegovinu.

U oktobru nam slijede opći izbori. Kao predsjednik A SDA, kakve su vaše političke perspektive?

– Stranka demokratske aktivnosti upravo ovih dana navršava punih deset godina od svoga osnivanja i rada. Decenija iza nas je protekla u sistematskom radu i temeljitom razvijanju i u međuvremenu smo sazreli u sasvim respektabilnu političku partiju. To govore i naši izborni rezultati, koji u svakom izbornom ciklusu značajno napreduju i naša zastupljenost u sve više dijelova Bosne i Hercegovine, ali svakako i naš rad koji je postao prepoznatljiv. To je zapravo politika u kojoj su radni rezultati beskompromisni. Smatram da kao ovakva politička partija, koja ima i rezultate i jasne vizije o tome da se u ovoj zemlji mora raditi, napredovati, pomjeriti stvari s mrtve tačke, imamo itekako dobru perspektivu i nimalo ne sumnjam da će se to itekako vidjeti i na predstojećim izborima.

S kim ćete ići na izbore i šta mislite o Nezavisnom bloku i Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi, koje u liku Šepića i Hujića postoje i u USK-u, te hoće li lične sujete biti prepreka zajedničkom poduhvatu na izborima?

– Problemi su ogromni i dosegli su tačku kada niko više, od pojedinaca do zvaničnih predstavnika u lokalnoj vlasti koji žele časno obavljati svoj posao, ne može i neće dopustiti da ova zemlja, pored svih svojih potencijala, propada, da građani odlaze i da nema perspektive za našu djecu.

Stranka demokratske aktivnosti je itekako spremna za predstojeći izborni ciklus. Naša kantonalna organizacija u Zeničko-dobojskom kantonu se razvila u respektabilnu organizaciju, što je slučaj i u Bosanskopodrinjskom kantonu, kao i Tuzlanskom, a razvojne perspektive A SDA itekako se primjećuju i u Sarajevskom kantonu. Sve to potvrđuje da A SDA od samoga početka nije imala za cilj ostati regionalna politička stranka, iako je danas u Unsko-sanskom kantonu jača nego ikad do sada.

image
Sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem: Dijelomo iste probleme

 

Na početku smo Vas pitali za Cazin, a na kraju nam dajte ocjenu stanja u Unsko-sanskom kantonu sa političkog i egzistencijalnog aspekta?

– Kada su građani nezadovoljni i kada imamo situaciju da u najvažnijim oblastima bilježimo samo loše i poražavajuće rezultate, kada ljudi u sve većem broju odlaze, ne samo zbog nedostatka radnih mjesta već i zbog nezadovoljstva općim stanjem, kada nam je obrazovanje na koljenima, zdravstvo u dugovima, o lošem stanju u privredi da i ne govorimo, može li ocjena stanja u Unsko-sanskom kantonu uopće biti pozitivna?

Razvoj kao apstrakcija

Danas je vrlo teško biti građanin kantona koji je i po svom administrativnom nazivu i svakako trebao biti kanton broj 1, jer građani ovdje jedine promjene doživljavaju u vidu ministarskih pozicija i sastava kantonalne Vlade. Odu li u bilo koju zdravstvenu ustanovu, doživjeće probleme i razočarenja, a to isto ih očekuje i u obrazovnim institucijama. Razvojni projekti Kantona su apstraktna imenica, a istovremeno se politika uvukla u sve pore života i diktira odnose u svim segmentima.