PoMAK: Dragan Mektić ne uvažava stavove Grada Bihaća i USK-a – POMAK

PoMAK: Dragan Mektić ne uvažava stavove Grada Bihaća i USK-a

Na jučer održanoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihać, jedan od usvojenih zaključaka bio je: 5. Poslovna zgrada bivše tvornice Bira ne posjeduje nikakvu saglasnost Gradskog vijeća niti Gradonačelnika da služi kao prihvatni centar za migrante i izbjeglice. S tim u vezi Gradsko vijeće Grada Bihaća ostaje pri zahtjevu da se migranti i izbjeglice iz tog privremenog centra izmjeste van naseljenog područja Grada Bihaća, odnosno da se taj centar zatvori.

Operativni štab za pitanje migracija USK-a na jednoj od svojih ranijih sjednica donio je zaključak da se ugovori za Biru i Miral koji ističu 15.11.2019. godine ne smiju produžiti.

U medijima se danas pojavio dokument u kojem Ministarstvo sigurnosti BiH traži od IOM-a da produži ugovore o zakupu Bire, Mirala i Sedre.

U nekoliko medijski nastupa ministar ne/sigurnosti Dragan Mektić isticao je kako postoje smještajni kapaciteti za formiranje prihvatnih centara u Viskom, Vogošći, Tuzli, ali da ih ne može formirati zbog protivljenja lokalnih zajednica.

Aktom upućenim IOM-u Mektić je jasno pokazao da uvažava stavove svih lokalnih zajednica u BiH osim Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Ovim putem pozivamo Operativni štab za pitanje migracija USK-a na čelu sa Premijerom da ukoliko dođe do produženja Ugovora putem Kantonalne inspekcije i MUP-a USK-a sprovede aktivnosti na zatvaranju tog prihvatnog centra nakon 15.11.2019. zbog kršenja Odluka Gradskog vijeća Bihać, Skupštine USK-a i Operativnog štaba za pitanje migracija USK-a.