PoMAK: Privreda i građani Kantona ne mogu čekati političke transfere u Skupštini USK-a – POMAK

PoMAK: Privreda i građani Kantona ne mogu čekati političke transfere u Skupštini USK-a

Skupštinska manjina koju predvode SDP, A-SDA i Narod i pravda nije održala niti jednu sjednicu Skupštine punih 7 mjeseci zbog nepostojanja jasne većineu Skupštini USK.

Napori da aktuelna vlast skupi 16 ruku sežu duboko u džepove poreskih obveznika, pa je tako prelazak jednog skupštinskog poslanika iz Laburističke stranke Fikreta Abdića u SDP građane Kantona koštao 50.000 KM.

Podsjećamo, u jeku krize izazvane pandemijom koronavirusa, u momentu prelaska zastupnika Anela Šahinovića iz Laburističke stranke u SDP, Vada USK-a je prebacila 50.000 KM Konjičkom klubu „Krajišnik“ Velika Kladuša čiji je predsjednik donedavni savjetnik Fikreta Abdića i također novi član SDP-a.

Ni najglasnijem protivniku „uvođenja autonomaša u vlast“, bivšem predsjedavajućem Aganu Buniću to više ne smeta, iz razloga jer su SDP i A-SDA preuzeli obavezu da mu po svaku cijenu isporuče povratak na mjesto predsjedavajućeg Skupštine, pa makar to bilo i uz pomoć dojučerašnjih Laburista.

Takav način rada rezultirao je nebrojenim političkim ustupcima u Budžetu USK koji je donesen u zadnjem trenu krajem marta u totalno nerealnom iznosu. Zbog toga je sada donošenje rebalansa Budžeta u cilju hitnog odgovora na potrebe privrede i građana u skladu sa značajno umanjenim prihodima za trenutnu Vladu i Skupštinsku manjinu (SDP, ASDA, NiP) nemoguća misija bez pojačanja iz Velike Kladuše.

Istini za volju, vladajućoj garnituri koja upravlja Unsko-sanskim kantonom pretjerano se ne žuri da osiguraju egzistenciju i pomognu preživljavanje onih koji pune Budžet i omogućavaju im basnoslovna primanja koja redovno isplaćuju unatoč činjenici da ne zasjedaju po 7 mjeseci.

Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) apeluje na premijera Ružnića i Vladu USK-a da u Skupštinsku prodeduru pod hitno upute rebalans Budžeta sa realno projiciranim prihodima i značajnim izdvajanjima za pomoć privredi i građanima jer privreda i građani ovog Kantona ne mogu da čekaju beskrajne političke križaljke koje imaju za cilj jedino zadržavanje fotelja.