PoMAK: Za godinu dana u kantonalne institucije uposleno 750 osoba, Premijer pokušao obmanuti javnost – POMAK

PoMAK: Za godinu dana u kantonalne institucije uposleno 750 osoba, Premijer pokušao obmanuti javnost

Pokret za modernu i aktivnu Krajinu na konferenciji za medije održanoj početkom mjeseca decembra upozorio je javnost da je aktuelna Vlada za manje od godinu dana u javni sektor uposlila preko 250 ljudi, dok su se čelnici PoMAK-a javno ogradili od toga.

Nakon toga pristigao je i odgovor Porezne uprave na pitanje zastupnika Zikrije Durakovića postavljeno još krajem mjeseca oktobra. U odgovoru stoji da je u predmetnom razdoblju radno angažirano ukupno 750 osoba, od čega su 523 prijave na obrascu JS 3100 (broj prijavljenih radnika, odnosno zasnovanih radnih odnosa), a 227 prijava na obrascu JS 3120 (registrirani ugovori o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa).

Zvanične podatke Porezne uprave Premijer USK-a nazvao je lažnim, dok je medijima i javnosti prezentirao nesumirane i nepregledne dopise čelnika kantonalnih institucija na 50 stranica. Tom prilikom ni jednom riječju nije demantovao činjenicu da je aktuelna Vlada u ionako pretrpan javni sektor politički uposlila na stotine novih ljudi, nego je iznošenjem stanja ukupnog broja zaposlnih pokušao zbuniti i obmanuti javnost prezetirajući podatak kako se ukupan broj zaposlenih smanjio sa 7.770 na 7.570 u tekućoj godini.

Tačno je da se broj zaposlenih u institucijama Kantona, ponajviše u obrazovanju, smanjuje prirodnim odlivom i odlascima u inostranstvo, ali je isto tako tačno da je aktuelna Vlada izvršila na stotine novih upošljavanja, najviše u Unsko-sanskim šumama i Kantonalnoj bolnici, inače bi podatak o sveukupnom broju zaposlenih u kantonalnim institucijama danas bio značajno manji.

Jedanaest zastupnika uputilo je zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona Razimu Halkiću (SDP) zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine USK o temi zapošljavanja, ali Halkić je isti odbio.

Postavlja se pitanje da li se međustranačka nadvlada koja upravlja Unsko-sanskim kantonom boji rasprave i pitanja na temu zapošljavanja i da li je potrebno hitno uvesti moratorij na zapošljavanje kako bi se ofanziva vladajućih na kantonalne institucije zaustavila?