Principi djelovanja – POMAK

Principi djelovanja

 

  • Svjesni zaostajanja u razvoju opština i gradova na području Unsko-sanskog kantonakoje traje od 1995. godine do danas u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine,
  • Nezadovoljni ponašanjem vladajućih političkih partija koje od rata do dana s nisu uspjele osigurati ravnomjeran razvoj svih djelova BiH, posebno u Federaciji BiH, te jednaku dostupnost resursa za sve,
  • Nezadovoljni praksom vladajućih političkih garnitura da se pojedini projekti realiziraju samo u predizbornim periodu, iza čega ne stoji strategja niti istinska želja da se potpomogne razvitak ovoga kraja,
  • Ogorčeni ponašanjem Kantonalne vlasti koja se diskriminatorski odnosi prema jedinicama lokalne samouprave u kojima na vlasti nistu njihove stranačke kolege,
  • Spoznavši da su politički predstavnici iz Unsko-sanskog kantona u Sarajevu nemoćni da unutar svojih centralizovanih političkih partija osiguraju ravnospravnost Krajine sa drugim regijama unutar BiH,
  • Izražavajući svoje protivljenje praksi stvaranja partijske države koja počiva na političkim vezama, a ne na zakonima i propisima,

gradonačelnici gradova Bihaća i Cazina, te načelnici općina Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac, u mjesecu decembru 2017. godine potpisali su Izjavu o zajedničkom djelovanju.

Prethodno pobrojane stavove iz izjave o zajedničkom djelovanju krajiških gradonačelnika i načelnika, pokret „PoMAK“ preuzima kao temeljna polazišta svog daljeg djelovanja, iz čega proizilaze sljedeći principi na kojima će se temeljiti buduće djelovanje ovog političkog pokreta:

Sloboda

Svi građani zaslužuju slobodu da samostalo odlučuju o svojoj sudbini bez patronata i instrukcija iz centara političkih elita. Ne želimo biti građani drugog reda ukoliko nismo pripadnici etabliranih političkih stranaka!

Solidarnost

Zajedničko djelovanje nas ujedinjuje u namjeri da stvaramo bolje uslove za društveni i ekonomski razvoj Krajine, kako bi stvarno zauzeli prvo mjesto unutar države koje zapadni dio Bosne i Hercegovine i zaslužuje.

Ravnopravnost

Krajina mora biti ravnopravno zastupljena u društvenom, ekonomskom i političkom smislu sa svim drugim regijama unutar BiH. Samo se na taj način može osigurati jednakost naših građana u svim procesima unutar Bosne i Hercegovine.

Razvoj

Ekonomska snaga Krajine određuje njen položaj unutar države. Samo ekonomski i društveno snažna Krajina može doprinjeti boljem standardu njenih građana, kako bi nadolazećim generacijama stvorili MOGUĆNOSTI – NE DUGOVE!

Pravednost

Pri raspodjeli budžetskih javnih prihoda na višim nivoima vlasti omogućiti njihovu ravnomjernu distribuciju po glavi stanovnika, pretpostavljajući da svaki građanin ima jednake potrebe.

Poštenje

Potrebno je promijeniti paradigmu i uvesti potpuno novi pristup politici. Naši politički predstavnici mogu i moraju biti ljudi čije se djelovanje temelji na etičkom ponašanju, moralnosti i principijelnosti.

 

Pozivamo sve građanje Unsko-sanskog kantona, bez obzira na političku opredijeljenost ili neopredijeljenost, da zajednički istrajemo do ostvaljenja ovih ciljeva.