Šuhret Fazlić: Dogorjelo nam je do nokata, migrantska kriza eskalira – POMAK

Šuhret Fazlić: Dogorjelo nam je do nokata, migrantska kriza eskalira

Bihać je već dvije godine pod stalnim pritiskom ilegalnih migranata, dok humanitarna, sigurnosna i epidemiološka situacija postaje alarmantna dolaskom hladnijih mjeseci, kako za migrante, tako i za građane.

Fazlić naglašava da Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležne državne institucije nisu provele nijedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela, koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.

“Želim pokazati da migrantska kriza ne postoji nigdje drugo osim u Bihaću. Devet posto je u Velikoj Kladuši, 90 posto u Bihaću, a jedan posto u ostalim dijelovima države. Dogorjelo nam je do nokata, ova situacija polako eskalira u više aspekata. Ministar Mektić u nekim svojim izjavama minimizira migrantsku krizu pa ispada da ona na postoji. U Bihaću ih sada ima više od 6.000, ja to odgovorno tvrdim. Grad Bihać potrošio je više od 100.000 KM za kamp Vučjak. Niko nam nije dao nijedne marke. Mi nismo ti koji trebaju rješavati migrantsku krizu. Od ponedjeljka prestajemo pružati bilo kakve usluge u kampu Vučjak pa da problem eksalira ne bi li se riješio. Tražimo plan za Bihać, da neko konačno preuzme lidersku poziciju. Ne znam više šta trebamo poduzeti”, istakao je Fazlić.

Podsjetimo, danas je Vlada Unsko-sanskog kantona počela provođenje mjere ograničavanja kretanja migrantima.

On je dodao kako Hrvatska vraća migrante na ilegalne prijelaze te kako predstavnici vlasti stvaraju vještačku situaciju u kojoj uopće nema migrantske krize.

“Migrantske krize itekako ima. Tražim od Vijeća ministara da osigura novac za održavanje kampa Vučjak. Od ponedjeljka nećemo raditi ništa. Ja nit’ sam otvorio ovaj kamp, nit’ ću ga zatvoriti, grad Bihać nema ni nadležnost ni novac za to”, rekao je Fazlić.

Za održavanje kampa Vučjak potrebno je 20.000 litara vode dnevno, redovno snabdijevanje hranom, čišćenje kanalizacije… Fazlić ističe da je kamp u pristojnom stanju, ali da više ne može breme biti samo na leđima Grada Bihaća.

Svaku noć talgo vozom iz Sarajeva u Bihać dolazi minimalno 150 migranata, piše Klix.ba.